Catalina Buzoianu revine

Catalina Buzoianu este fara indoiala unul din regizorii care au marcat activitatea Teatrului Bulandra in ultimii 20 de ani.
In topul meu personal “all time” exista cateva spectacole regizate de d-na Buzoianu si am fost spectator la multe din creatiile dumneaei.
Cred ca orice spectator fidel de ala Bulandra isi aminteste cel putin unul din aceste spectacole, ultimul care s-a jucat la Sala Izvor pentru o perioada destul de lunga fiind Tatal.
Acum cativa ani a hotarat sa se retraga si vestea m-a mahnit. Iata insa ca acum cateva zile am vazut o reclama cu un nou spectacol – Noi doi, regia Catalina Buzoianu si mi-am luat bilet imediat, convins si de numele lui Filip Ristovski (actor care de asemenea a jucat mult la Bulandra, dar in ultima vreme e mai putin vizibil si din cate stiu e asistent la UNATC).

Acum mai bine de 10 ani am fost la o prezentare a firmei Sony la Hotel Sofitel in sala New York. Ma gandeam atunci: ce sala buna de jucat si teatru! Au trecut niste ani pana cand acest lucru a devenit realitate, pentru ca piesa de care vorbeam mai sus se joaca in acest spatiu.

Am ajuns deci aseara cu asteptari mari la actualul Hotel Pullman.
Sala New York are 350 de locuri si a fost aproape plina. Totusi, nimeni nu mi-a verificat biletele, motiv pentru care cred ca 99% din cei din sala erau veniti cu invitatii, intrucat spectacolul a prilejuit si o avanpremiera a lansarii unui nou teatru – Grand Comedia. Cert este ca desi unii din spectatori nu pareau niste comsumatori frecventi de teatru, calitatea publicului a fost la inaltime.

Spectacolul prezinta un fragment din viata unei familii (tatal si fiica de 10 ani) imediat dupa moartea mamei intr-un accident. Fiica este interpretata chiar de o fetita de 10 ani – Mariuca Enache  (conform comunicatelor de presa a participat si la emisiunea Next Star de pe Antena 1). Alaturi de Filip Ristovski, care are si cateva monologuri consistente ce dau profunzime textului, ea reuseste sa se descurce bine intr-un rol complicat si lung. Intrucat regia ii ofera in plus posibilitatea sa cante si sa danseze (o coregrafie reusita impreuna cu tatal), este evident ca tot spectacolul a fost gandit mai mult pentru ea. Scenografia este simpla si functionala. Proiectiile video au sens si mesaj, cu o trimitere repetata la Stefan Banica, cu efect comic dar cu un sens care mie mi-a scapat.
Departe de a fi o comedie, spectacolul reuseste totusi prin ritmul avut si modul de spunere a povestii sa iti produca o stare placuta si sa nu ai nevoie de batista si servetele (asa cum inainte de inceperea spectatolului, prevedea o spectatoare din spatele meu).

Din pacate d-na Catalina Buzoianu nu a fost prezenta la premiera, asa cum eu mi-o aminteam din alte ocazii. Sau poate doar nu am vazut-o eu.
Am simtit insa intr-un mod pe care nu il pot explica amprenta sa si in concluzie va recomand sa vedeti acest spectacol.

PS: Din punctul meu de vedere promovarea a fost slaba pentru acest eveniment. Azi am auzit insa o reclama la Europa FM si sper deci ca acest lucru sa se rezolve si sa fie public cat mai mult. E gresit sa se marseze exclusiv pe sloganul “o actrita de numai 10 ani”. Performanta si talentul Mariucai Enache nu pot fi contestate, dar mergeti sa vedeti spectacolul si pentru regie, Filip Ristovski si Sandra Mavhima si nu il considerati doar un experiment. Nu e.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>