Amintiri despre Ducu Darie

L-am cunoscut pe Ducu in 2001. Eu ma ocupam de bulandra.ro de un an, el tocmai fusese numit director.

Eu eram mega incantat ca il voi cunoaste pe regizorul Iluziei Comice, spectacol pe care il vazusem deja de multe ori.

Dar ma grabeam. Am ajuns la teatru cu gandul ca pot sta doar 20 de minute. Am intrat in birou, am povestit despre site si teatru in general… si cand m-am uitat trecusera deja 2 ore. Nu am mai patit asa ceva niciodata.

Ulterior, aceasta a fost o constanta. Stiam cand ajung la Ducu, dar nu stiam cand plec.

A fost fara indoiala cel mai preocupat director de teatru din cati am cunoscut de partea online. A avut idei si s-a implicat in continutul site-ului constant.

A fost un manager extrem de implicat in toata activitatea teatrului chiar daca asta a insemnat ca el sa monteze spectacole mai putine.

A sustinut creatia si pe alti regizori intr-o masura in care imi vine greu sa cred ca altcineva o va mai face. Cati directori aproba scenografii a caror montare dureaza 3 zile? Cati se implica incognito pentru a ajuta alti regizori?

Acesti aproape 20 de ani au fost din punctul meu de vedere exceptionali pentru Bulandra.

Ramas bun Ducu!

Sper ca spectacolele tale sa ramana in repertoriu cat mai mult!

Condoleante familiei!

Bookmark the permalink.

20 Responses to Amintiri despre Ducu Darie

 1. Pingback: Gestul făcut de Teatrul Bulandra după moartea regizorului Alexandru Darie. Ce sunt îndemnaţi să facă oamenii care l-au cunoscut – ȘTIRI ZILNIC

 2. Marina Andrei says:

  L-am intalnit pe Ducu Darie chiar inainte de premiera cu “Trei surori”, fugitiv, prin prietena mea care ill intervieva la Bulandra pentru o emisiune radio. Apoi am vazut piesa chiar de ziua mea, la aniversarea – coincidenta – a 20 de ani, ca si una din surori. Piesa ramane pana azi una din cele mai emotionante spectacole vazute vreodata. Am revazut-o dupa aceea dar prima vizionare, la premiera, a fost de neuitat. Am mai vazut apoi multe spectacole ale regizorului dar monologul Oanei Pellea in sala, il loja, la lumanare, cu fata in lacrimi intoarsa spre spectatori, va ramane un moment greu de egalat. Drum bun, Ducu!

 3. Cristurean Ioana-Valeria says:

  Alexandru/ Ducu Darie, o minune de artist! UN UNIVERS! UNIVERSUL DARIE! O piatra de hotar in viata teatrului romanesc, in viata Teatrului Bulandra! De acum incolo se va scrie si se va vorbi despre teatru, despre regie si mod de a conduce un teatru asa: ” inainte si dupa Ducu! ” Dumnezeu sa te pomeneasca in Imparatia Lui, iubitul nostru Ducu! Am pierdut o ruda , un izvor de incantare, o lume in care se traia intens, frumos, in care EMOTIA ERA O AUREOLA PTR ORICE CUVANT, GEST, ELEMENT TEATRAL, MATERIAL SI IMAGINAR! TE VOM IUBI MEREU!

 4. L-am cunoscut pe Ducu intr-o zi de vara, senina si orbitoare, petrecută pe o plajă uitata undeva intre Eforie Nord si Sud in vremea studenției. Marea adusese meduzele la mal, băiețelul meu in vârsta de cinci ani tocmai fusese urzicat de una dintre arătările marine înghesuite in apa călâie si, voind sa-i opresc plânsul, m-am apucat sa-i spun o poveste inventata pentru ocazia respectivă, ceva cu o prințesa transformată de o vrăjitoare oribilă in meduză , pe care doar lacrimile sincere ale unui băiețel ars de veninul ei o puteau salva. In timp ce povesteam se mai adunaseră vreo doi-trei copii in jur sa ma asculte iar la sfârșit am observat, ceva mai departe, o pereche de tineri care ascultau si ei, cuminți, așezati pe cearșaful lor, sfârșitul feeriei. Tânărul, foarte bronzat, s-a deșirat, in fine, cat era de lung si mi-a facut semn cu mâna strigând: “Tu ești? Era sa nu te recunosc, te îmbogățești sigur.” S-a ridicat si fata, micuță si subțire, si mi-a zâmbit. “Ea e Maria” a continuat Ducu. Si-apoi: “Povestea meduzei fermecate n-o știam. Ai inventat-o acuma?” Desigur, Ducu si eu ne cunosteam, in treacăt, de la Institut dar acolo, pe plaja dintre cele doua Eforii, ne-am recunoscut ca “povestași”, fiindcă si Ducu credea in puterea poveștilor de a menține lumea pe orbită, asa ca ne-am întrecut, in continuare, câteva zile la rând, in a spune povesti cui voia sa le asculte pe plaja uitată, povesti despre mari si corăbii si minunate călătorii in cer si-n adâncuri de apă. Au trecut treizecisicinci de ani de atunci, fiecare din noi si-a facut meseria pe scenele unde l-a dus norocul, iar astăzi, 18 septembrie, Ducu a dispărut lăsându-ma sa povestesc, mai departe, pe malul fluviului Saint Laurent, visul zilei de vară in care ne-am cunoscut. Drum bun, dragul meu! Repetiția de astăzi cu “Piațeta” lui Goldoni a început cu povestea noastră si studenții mei (clasa 2019, Concordia University, Montreal CA) au fost primii ascultători. Drum bun, drum bun, drum bun!

 5. Daniela Dan says:

  Odihneste-te in pace suflet frumos, sensibil si tanar, care ai bucurat publicul prin talentul si generozitatea ta! Iti multumim pt toate momentele minunate si vesele pe care le-am trait alaturi de personajele din piesele transpuse de tine pe scena , daruind iubire si sens existentei noastre! DUmnezeu sa-ti deschida calea spre lumina, alaturi de toti sfintii! Ramas bun suflet drag!
  Sincere condolente familiei !

 6. Pingback: Gestul făcut de Teatrul Bulandra după STINGEREA regizorului Alexandru Darie. Ce sunt îndemnaţi să facă oamenii care l-au cunoscut » Fabricat In Romania

 7. Haiducu Ioan says:

  Cred ca nu comit vreun sacrilegiu, daca indraznesc si eu sa scriu aici in calitate -doar-de spectator. Teatrul Bulandra este un brend, o garantie de calitate teatrala. D-l Al. Darie a fost si va fi multa vreme, ,,parafa” pe acest certificat de calitate. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Condoleante familiei!

 8. Marius says:

  Alexandru/Ducu – un nume care mi-a displacut total, este numele pe care l-am dat primului meu nascut, ata de mare a fost influenta ta, Ducu, in viata mea.
  Dupa 20 si ceva de ani, inca ma mai gandesc la scene din “Viforul”, piesa care mi-a marcat existenta artistica.
  Dupa 20 si ceva de ani, inca ma mai gandesc la tine, Ducu, inca te consider un geniu artistic si uman.
  Mi-as fi dorit atat de mult sa mai lucrez cu tine!!
  Du-te linistit Ducu, ma voi gandi la tine!

 9. tin says:

  40 de ani de la noptile si zilele fara sfarsit ale marelui inceput. Un triunghi aproape desavarsit pe care l-am facut cu tine si cu Radu. Anii aceia de cautari raman cei mai frumosi…

 10. Amy Neagoe says:

  Dragi oameni de cultură,
  chiar dacă nu am avut vreodată ocazia să îl cunosc personal, pe acest talentat regizor(și artist complet), al Romîniei. Vă mărturisesc că, în ciuda vîrstei mele(10 ani, pe timpul mineriadei din București, continuă și continuată în existența mea): am început să aflu doar în urmă cu cîțiva ani, despre complexele probleme ale culturii Romînești. Și, întrucît cîțiva dintre dumneavoastră ați fost mereu alături de mine, măcar în plan ideologic(deși nu doar atît). Mărturisesc că sunt alături de dumneavoastră cu întreg spiritul meu, în această situație incredibil de neașteptată.
  Îmi doresc sincer ca tristețea mea pentru pierderea unuia dintre puținii autentici(talentați, sinceri, educați, dezinhibați, curajoși) oameni de cultură ai Romîniei: să fie percepută, ca atare.
  Condoleanțele mele sincere, familiei, teatrului și celor mai apropiați prieteni, ai acestui veritabil om Romîn, de cultură !!
  Amy Neagoe, 19 sept.2019(București)

 11. camelia says:

  acu l am cunoscut pe ducu…vostru. chiar nu s a inscris pentru transplant…

 12. delia camelia andritoiu says:

  condoleante familiei….echipei….imi amintesc cu placere de betii de discursuri d zeu sa l ierte

 13. Carmen Aurelia Radulescu says:

  Nimeni niciodată nu va putea golul imens pe care îl lasă Ducu Darie, acum, la plecarea sa pe drumul fără întoarcere ! Știu, fiecare creație a lui Dumnezeu este unica, pentru ca omul se naște din doua motive : ACUMULAREA DE CUNOȘTINȚE și FACEREA DE BINE ! Sunt singurele motivații ale apariției fiecăruia dintre noi, în dimensiunile acestei lumi ! Ducu este o ființă de lumina, care și-a îndeplinit cu brio sarcinile terestre… ACUM… când sufletul sau pleacă ACASĂ…este așteptat cu atâta iubire, nerăbdare și dor nespus ! Cine a trecut DINCOLO și i-a fost îngăduit sa se reîntoarcă…stie despre ce vorbesc

  • Daniela G. says:

   Eu una, am o nedumerire continua, anume, de ce aflu despre oamenii deosebiti numai cand ei mor ???? De ce nu aflu nimic sau aproape nimic despre ei in timpul vietii lor, pentru a ma bucura de ei si de realizarile lor??
   Nimeni nu simte nevoia sa-i admire pe acesti oameni minunati, sa le spuna ce simt si ce cred despre ei, decat numai eventual cand acestia mor. Spun eventual, pentru ca depinde daca televiziunile vor avea timp si loc in grila lor de programe, in momentul in care cineva pleaca dintre noi. Imaginile televizoarelor au ramas inghetate cu chipurile nulitatilor, producatorii facand eforturi sa le descopere si sa imbogateasca permanent “palmaresul” emisiunilor cu inca si inca o nulitate. Primim ce ni se da!!! Pentru ca cei din televiziunile comerciale stiu ca nu avem timp sa cautam altceva dat fiind faptul ca, cei care ne conduc au grija sa ne ocupe tot timpul !!! Stiu ca vor urma cateva zile in care, toate televiziunile se vor preocupa sa-mi arate “cate ceva” din cele pe care ar fi trebuit sa mi le arate inainte de a pleca acest regizor de exceptie. Dumnezeu sa-l odihneasca !

 14. Nicoleta Vasile says:

  Nu pot vorbi la trecut despre Ducu…..Ducu ramane langa noi aici prin faptele bune si spectacolele care trebuie vazute si de ce nu
  revazute.Firea artistica model unicat umorul charisma si altruismul sunt doar cuvinte……….Om sufletist si am spus tot! L-am cunoscut in 1995 si de atunci am facut interviuri si chiar o emisiune pilot” Ani de liceu” Am revazut cu echipa de filmare Liceul N.Balcescu si tin minte cum se bucura de vizita si plin de verva insira amintiri.Nota de 10 la licenta data de decanul ASE i se datoreaza Tema inedita o provocare pentru mine aparuse in urma unei discutii despre management si resurse umane in teatru! In anii 90 regiza pentru Janina Stefan show de moda -o premiera in acele vremuri si noi cei prezenti la repetitii eram fascinati.Inca ceva !Pregatea cea mai buna cafea la ibric cu spuma multa si gust subtil.Beai de la doua cesti in sus. Iubea mult oamenii Il puteai suna daca aveai nevoie raspundea prezent cu toata inima si aloca timp Multumeai si cu un zambet luminos il auzeai rostind “cu drag”!Va trai prin noi- cei care am avut sansa sa ii fim contemporani Lacrima mea este in loc de final…ar fi multe de spus dar cei care l-au cunoscut stiu ca pretuia modestia. In gandurile mele va fi ca si pana acum fiindca putini sunt aceia care te ajuta neconditionat in profesie si de fapt in viata! Dumnezeu sa-l ierte!

  • Liliana Popa says:

   A fost odată un tînăr cu ochii mari, care te mîngîia cu privirea, cu ideile sale și care ne aducea la teatru, oriunde ar fi fost el. Un tînăr care vorbea cu Shakespeare, cu Cehov, cu Bertold Brecht, cu Marin Sorescu și seara asculta valurile și căuta pescărușul. Așa am intrat în ”Visul unei nopţi de vară”, am învățat să facem ”Mult zgomot pentru nimic”, am găsit-o pe Perdita abandonată pe o stăncă în ”Poveste de iarnă”, am purtat coroana de paie a ”Regelui Lear”, am asistat la trădarea lui ”Iulius Caesar”și ne-am întîlnit cu ”Macbeth” în pădurea Birnam.

 15. Liliana Popa says:

  A fost odată un tînăr cu ochii mari, care te mîngîia cu privirea, cu ideile sale și care ne aducea la teatru, oriunde ar fi fost el. Un tînăr care vorbea cu Shakespeare, cu Cehov, cu Bertold Brecht, cu Marin Sorescu și seara asculta valurile și căuta pescărușul. Așa am intrat în ”Visul unei nopţi de vară”, am învățat să facem ”Mult zgomot pentru nimic”, am găsit-o pe Perdita abandonată pe o stăncă în ”Poveste de iarnă”, am purtat coroana de paie a ”Regelui Lear”, am asistat la trădarea lui ”Iulius Caesar”și ne-am întîlnit cu ”Macbeth” în pădurea Birnam.

 16. Cristina Manea says:

  M-a intristat foarte mult plecarea lui Alexandru Darie. Si eu sunt o simpla spectatoare care l-a cunoscut intamplator, acum cativa ani, intr-o seara la “Chez Marie”. Erau doar cateva mese ocupate, si dumnealui, foarte politicos, a cerut permisiunea sa stea putin la masa noastra, deoarece aveam un cunoscut care ne prezenta un acordeon… A fost o seara magica, cu muzica si cu un om plin de farmec, modest si erudit. La sfarsit ne-a invitat la teatrul Bulandra, pentru ca aveau cateva spectacole noi. Inca pastrez cartea lui de vizita… Dumnezeu sa-l odihneasca!

 17. janine si nana says:

  l-am cunoscut pe Ducu in timpul realizarii unor creatii speciale [ Eclipsa; Jazz[
  Era o flacara, un artist al luminii.
  In cuvinte nu poti exprima durerea acastei pierderi
  Dumnezeu sa-l odihneasca

 18. Andreea Psatta says:

  In urma cu niste ani l-am intervievat pe Ducu Darie. A fost un moment unic, era ca si cum ar fi oprit timpul in loc, era o atmosfera speciala in jurul lui…personalitatea lui era adinca si magnetica. Era un creator plin de bogatie si generozitate! Un drum plin de lumina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>